NAIROBI, Kenya
Irene Wambui el sem tudja képzelni, ki a csoda vásárolna babakocsit. Szerinte a babakocsi olyan, mint egy hideg ketrec megtöltve felesleges csörgőkkel, pohártartókkal és lámpákkal.

„Képzelje el, hogy a gyerekeket belegyömöszölik egy ilyen masinériába, és úgy tolják a városon keresztül, mint valami háziállatot!”

Ő mégis itt van a város nyugati, középosztály által látogatott bevásárló körzetében, és megpróbálja eladni üzletének legújabb portékáját, a modern anyaság műanyagból és fémből készült eszközét. De mindeddig a babakocsi, mint a hagyományok elleni támadás, megbukott Nairobiban. Az asszonyok egész Afrikában a hátukon hordják alvó, vagy éppen nevetgélő gyerekeiket, egy kendőbe kötve. A babák az anyák csípőmozgását követve, együtt mozognak velük egész nap. Együtt hajolnak le a vízért, vagy söprögetni, majd felemelkednek újra, amikor az anyák megállnak pihenni. Ott csimpaszkodnak rajtuk, amikor az anyák árulnak a piacon, imádkoznak a templomban vagy a mecsetben.
A babakocsi bevezetésének a gondolata elborzasztja a hagyományőrzőket, még Wambuit is, aki árulja őket. A babakocsi fel-felbukkan a nagy városokban, de nem aratott nagy sikert:

„Ez nem valami szép dolog. Mi Afrikában vagy hordjuk a gyerekeinket a hátunkon, vagy hagyjuk őket szaladgálni. Nem is tudnak úgy ülni, mint egy darab fa – mondja a 24 éves Wambui. – Ezen kívül a mi utcáink nem is jók az ilyen járműveknek. Ha valakinek lenne ilyen kocsija, nagy torlódásokat okozna a közlekedésben. Ez rossz lenne a gyerekeinknek, és rossz lenne az utaknak is.”

Irene főnöke, Zara Esmail elmondja, hogy két hónap alatt egy darabot adtak el a babakocsikból egy ENSZ alkalmazottnak, aki később panaszkodott, hogy csalódott a kis választék miatt.

”Igazából azt hittem, hogy kelendőbbek lesznek. Talán – teszi hozzá –, többet kellene reklámozni a középosztálybeli, dolgozó nőknek. Azt gondoltuk, hogy ezek a modern dolgok sikeresek lesznek.”

A babakocsi heves vitát váltott ki az afrikai gyermekorvosok körében, akik úgy gondolják, hogy ez az eszköz, melyet először az európai nőknek találtak ki, hogy megkíméljék őket az erőfeszítéstől, tönkre teheti az anya-gyermek kapcsolatot.

„A babakocsi valójában elszakítja a babát az anyjától – mondja Frank Njenga, kenyai gyermekorvos. – A háton hordott babák követik az anyjukat, melegben és kényelemben. A babák nagyobb biztonságban érzik magukat, és ha az ember biztonságban van, boldogabb is.”

Amerikában és Európában régóta vitatkoznak a babakocsik miatt.
Mostanában orvosok és gyermekpszichológusok mindenért ezeket hibáztatják a gyerekkori elhízástól kezdve a későbbi csökkent önbecsülésig. Jane Clark, a marylandi egyetem professzora szerint aggodalomra ad okot az, hogy az amerikaiak túlságosan sokat használják a babakocsit az idősebb gyerekeknél, ami miatt a kétévesek keveset mozognak. Gyermek érdekvédők egyre növekvő mozgalmának képviselői javasolják, hogy többet hordják az anyák a gyerekeiket és vegyék ki őket a babakocsikból.
Ezzel egy időben amerikai és európai weblapok és magazinok rengeteg helyet szentelnek annak a témának, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő babakocsit – könnyű titanium vázzal, felfújható kerekekkel, rugós felfüggesztéssel, sárvédővel, elemes villogókkal.
Néhány, Európában gyártott antik babakocsi státusz szimbólummá vált olyan hírességek számára, mint Madonna, vagy Celine Dion, akik 2600 dollárt költöttek a klasszikus Balmoral modellre…
Az afrikaiak a hagyományos háton hordást tartják a csecsemőgondozás egyetlen igazi módjának. Amikor itt az evés ideje, a táplálék kéznél van, mivel az anya csak előre húzza a gyerekét és mellre teszi. A babakocsival mindez megváltozna. Sok helybéli szerint a babakocsi csak újabb példa lenne arra, hogy az afrikaiak a legrosszabb szokásokat veszik át a fejlett világból.

„Vannak olyan, az elmúlt évszázadokban kialakult szokások, amelyek nem megfelelőek az afrikaiaknak. Nagy kihívás, hogy el tudjuk választani a jót a rossztól – mondja Carol Mandi, az EVE című kelet-afrikai női magazin szerkesztője. – Az, hogy az anyák a hátukon hordják a gyermeküket, nagyszerű szokás, ami segíti a babát, hogy érzelmileg biztonságban érezze magát, és az anyát, hogy kötődjön hozzá. Mi nem szűnünk meg afrikai nők lenni csak azért, mert hirtelen belesodródtunk a modern világba. Mi jöhet ezután? Képesek lesznek azt mondani, hogy ne szoptassunk nyilvánosan! Kizárt dolog!”

Forrás: lll.hu