Ma már tudjuk, a baba születése előtt is már egy érző, érzékelő, álmodó, emlékező lény. A 9 hónap alatt nem csak alszik és pihen, mindent megtanulnak, amire születés utáni életükben szükségük lesz. A születés utáni reflexek is még az anyaméhben töltött idő alatt alapozódnak meg, többek közt a szaglás, ízlelés, tapintás, hallás, látás, a szopó-reflex, de a nyelést, és az emésztést, a teste alapvető funkcióit, és mozgásokat is itt tanulja meg. Később, a születés után már csak a gravitáció miatt kell újra felfedeznie. Tehát a baba, ebből láthatjuk, hogy képes lehet a kommunikációra, egyfajta metakommunikációra.

Milyen a kisbaba érzelmi élete?

 • Ha egy babavárás normális lefolyású, a kisbaba úgy él bent, mint a paradicsomban, de észleli a külső jeleket is – pl. megijed egy hangos zajtól. Ilyenkor pár megnyugtató szó, és simogatás sokat segíthet.
 • Mint egy szeizmográf, úgy reagál a baba anyukája minden hangulatváltozására, de kisbabák szerencsére békülékeny lények, nem ragadnak le egy-egy érzelemnél. Amíg az anyuka hangulatai nem tartósan negatívak, a baba könnyen veszi az érzelmi akadályokat.

De hogyan is vegyük fel a kapcsolatot?

A legtöbb anyuka a várandósság felénél, a 22. hét körül érzi meg a baba mozgásait, így alkalom nyílik egy kis ismerkedésre.

Első lépés: keressük meg a babánkat, hogyan helyezkedik el a hasunkban.

A baba kitapintása legtöbbször a 28. héten sikerül, mert akkor már a baba olyan nagy, hogy nem tud rögtön más pozícióba manőverezni, mihelyt megérzi a kutató kezeket. Könnyebben megtaláljuk, ha ellazultan fekszünk. Vigyázni kell, hogy ne nyomjuk túl erősen, mert az a kis lakónak is kellemetlen lehet. Átlagosan a 34. héttől a kisbabák fejjel lefelé helyezkednek el, így felvéve a természetes szülési pózt.

 • A baba háta ott van, ahol az anyuka nem érzi a rugdalózást. Tehát például, ha a kis lábacskákat a hasában elől látja/érzi, akkor a háta az anyuka gerincével párhuzamosan fekszik. Helyezd mindkét kezedet a pocakra: egyik kezeddel érezni fogod a baba ujjakat, mintha pillangók repkednének a hasadban, a másik kezed alatt ezzel szemben nyugalom van, ott van a hát. (Legtöbbször a has jobb vagy bal oldalánál érezni.)
 • A baba popsija puha és inkább hegyes, a lábacskák meghosszabbításának tűnik. Valamivel az alatt található, ahol leggyakrabban a hasfalba rúg. (A fejfekvésű babáknál a popsi a has felső részében található.)
 • A baba feje a pocak alsó részében található. Tegyük oda mindkét kezünket, és finoman, ide-oda mozgassuk, így megérezve az ott lapuló kerek fejecskét.
 • A has formája is mutatja a kisbaba elhelyezkedését:
  • Ha a pocak hosszában ovális alakú: a baba hosszában fekszik (a legtöbb baba így fekszik).
  • Ha a pocak keresztben ovális alakú: a baba keresztben fekszik (ez ritka).

Második lépés: Ismerjük meg a pocaklakó-nyelvet!

Pillangók a hasban – a kicsi kézmozdulatainak következménye

Bokszolás (ütések és lökések) – a kezek és a lábak okozzák, esetleg a könyöke

Hasból kiálló dudor – lábak

Ritmikusan megránduló has – a kicsi csuklik

Enyhe áramszerű lökések a szeméremajkaknál – a kisbaba fejmozdulatai

A babák érzéseiket egész testükkel jelzik:

 • Ugrándoznak az örömtől
 • Megrándulnak, ha megijedtek
 • Kicsire összehúzódnak, ha félnek

A simogatás csodája

Amikor a szülő a kezét a pocakra teszi, legtöbbször minden nagyon nyugodt odabent. Ilyenkor a baba érzi, hogy a figyelem középpontjában áll, és fülel. Ha megsimogatjuk, és beszélgetünk a kicsivel, ő hallja és érzi ezt, és a simogató kéz enyhe nyomására szorosan odasimul a hasfalhoz.

A kommunikáció aktívabb és passzívabb időszakai

 • A babák napközben is alszanak a pocakban.
 • Gyakran, amikor alváshoz készülődik az anyuka, akkor lesz aktív a kisbaba (okai: 1. a babára több figyelem vetül 2. az anyai idegrendszer egy része aktív, és az anyaméhre hat)
 • A várandósság során a kicsik ébrenléti-alvási ciklusai egyre hosszabbodnak, az alvási szakasz a születésig eléri átlagosan a 40 percet.
 • A kisbabák az anyukájukkal egy időben lesznek fáradtak.