Duncan Lorien tanulmányai során rábukkant egy történelmi tényre, amely kutatásainak és későbbiekben kidolgozott egész módszertanának alapjává vált. Ez a következő:

Az ókori Görögországban 11 éves korára minden gyerek tudott írni, olvasni, számolni és legalább két vagy három hangszeren játszott.

Ha körülnézünk a mai általános iskolákban, örülhetünk, ha tízből egy olyan gyermek van, aki egy hangszeren lejátssza a bocibocit.
Duncan azt gondolta, a görögök nem lehettek annyival tehetségesebbek nálunk. Ezért hát valaminek nyilvánvalóan történnie kellett a két időszak között, ami a zenét olyan bonyolulttá tette. Ez volt a kezdete annak a huszonöt évet felölelő kutatásnak és vizsgálódásnak, amelynek eredményeként megszületett a Lorien-módszer™.
Duncan nem azt ígéri, hogy a négy nap alatt Mozart, Beethoven vagy Elton John lesz abból, aki elvégzi ezt a szemináriumot. Ez A Zene Megértése, nem pedig a Mozart 4 nap alatt szeminárium. Magas színvonalú technikai tudás megszerzéséhez valóban gyakorlás, a gyakorláshoz pedig kicsit több idő kell. Azt viszont garantálja, hogy aki elvégzi ezeket a szemináriumokat, az teljesen átlátja majd a szolfézs, a zeneelmélet témakörének egészét, megérti az összefüggéseket, és képes lesz szabadon kifejezni az érzéseit, gondolatait a zene nyelvén. Nem utolsósorban, képes lesz megtanulni több hangszeren is játszani.
Duncan célja a szeminárium létrehozásával az volt, hogy a zenét újra a mindennapi élet részévé tegye. Azt vallja, hogy a zene egy nyelv, ami nem csak a kiválasztottaké, hanem megtanítható bárkinek, aki érdeklődik iránta.

Az emberek úgy tartják, a zenélés művészetéhez hallás, ritmusérzék, veleszületett tehetség és rengeteg kemény munka szükséges. Sokan azért sem fognak bele vagy épp azért hagyják abba a szolfézs tanulását, mert túl bonyolultnak, átláthatatlannak tartják a rendszert. Duncan Lorien pont emiatt fejlesztette ki A Zene Megértése szemináriumot (vagyis a Lorien Zenei Tanfolyamot). „A zene kommunikáció. A zene lényege az önkifejezés, nem pedig a bravúros játék. Mint ahogy írni sem azért tanulunk meg, hogy aztán feltétlenül regényeket adjunk ki.” – hangoztatja Lorien.

A zene egy nyelv. Arra való, hogy különleges módon fejezhessük ki általa gondolatainkat, érzéseinket. Minden nyelvnek van egy szabályrendszere, amelyet ismerni kell ahhoz, hogy egymáshoz beszélni tudjunk. Duncan módszerével a zene szabályrendszerét évek helyett napok alatt lehet átlátni, megérteni, és nem száraz, magolós szinten, hanem élményekkel és zenével teli módon.

A tanfolyamról 

A hallgatók négy nap alatt, a hagyományos oktatástól nagymértékben eltérő Lorien-módszer™ segítségével átfogó megértést nyernek a nyugati zene történetéről, elméletéről és gyakorlatának alapjairól.
Ezen kívül a szeminárium a következőket foglalja magában:

 • A nyugati zenében ma használt szabályok
 • Hogyan és miért váltak ezek az szabályok olyan bonyolulttá?
 • Ezen szabályok kialakulásának története
 • Hogyan kell lejátszani a móduszokat, skálákat, akkordokat zongorán?
 • Hogyan kell lejátszani a móduszokat, skálákat, akkordokat gitáron?
 • Hogyan alkothatunk akkordokat a gitáron akkordtáblázat nélkül?
 • Kottaolvasás zongorára
 • Kottaolvasás gitárra
 • Ritmus
 • Ujjrend, valamint a két kéz koordinációja
 • A zongorajáték alapjai
 • A gitárjáték alapjai
 • Hatékony ujjgyakorlatok a hangszeres játék fejlesztéséhez

A tanfolyamot a módszer kifejlesztője, Duncan Lorien személyesen tartja, tolmács segítségével. A szeminárium valamennyi résztvevője kap egy tanfolyami jegyzetet, amely a szeminárium teljes anyagát tartalmazza, így a tanultakat a szeminárium után eredeti formában meg lehet őrizni. A szemináriumon biztosítanak oktatási segédanyagokat a gyakorláshoz, valamint egy hat hónapra ütemezett önálló gyakorlási programot. Aki a gyakorlási programot pontosan végrehajtja, annak hangszeres játéka a program végére egyenlő lehet annak tudásával, aki 4-5 évet tanult zenélni a hagyományos rendszerben.

A legtöbb résztvevőtől pozitív visszajelzést kap a tanfolyamot szervező iroda, ám ha valaki mégis úgy érzi, hogy neki nem sikerült megtanulnia zenélni, nincs semmi veszve, hiszen visszafizetési garanciát vállalnak.

De további Duncan Lorian által létrehozott, hasonlóan intenzív és érdekes tanfolyamokat is találhatunk a magyarországi weboldalon, pl. A dalszerzés megértése, Az éneklés alapjainak megértése, és a Kreatív mozgás tanfolyamot, utóbbit Sallee Slagle tartja.

Bővebb információt itt találtok a tanfolyamokról!