Mivel az otthontanuló gyerekek szülei kevesen részesültek a tanulás ilyen formájában, sokan közülük aggódnak a miatt, hogy alkalmasak-e arra, hogy gyermekeik számára megfelelő tanulási környezetet teremtsenek. Az efféle aggodalmak a szülők otthontanulással kapcsolatos tapasztalatlanságain, illetve az iskolában eltöltött évek során, a tanulásról alkotott, téves feltételezéseiken alapulnak. A most felnövő, otthontanuló generáció sokkal magabiztosabb lesz e téren, tudnak bízni a tanulás ilyen formájában. Gyakran mondom a hozzám forduló szülőknek, hogy nehéz dolguk van, hiszen olyasvalamiben kell bízniuk, amit ők maguk nem tapasztaltak. Íme, tíz tanács, melynek segítségével könnyebb lesz az átmenet.

       1. Engedd, hogy gyermeked irányítson

Azok a szülők, akik számára új az otthontanulás, gyakran azt feltételezik, hogy minden az ő kezükben van, s ez megerőltető lehet. Úgy gondolják, hogy nekik kell kiválasztani a napi témákat. Ha ez a feltételezés igaz lenne, a legtöbb otthon tanuló gyerek szülője rövid idő alatt kiégne, és gyermekét iskolába íratná! Jó hír, hogy az igazság, épp ennek az ellenkezője. Legjobban azzal segíthetünk gyermekünknek a tanulásban, ha átengedjük neki az irányítást. Gyermeked tudni fogja, mi érdekli őt az adott időszakban, és ezt világossá teszi számodra. Bízz gyermekedben! Ő tudja mire áll készen, s hogy mit szeretne megtanulni. Segítsd abban, hogy megtalálja a számára szükséges információkat! Legjobban egy könyvtáros munkájához tudnám hasonlítani a dolgot, aki addig vár, amíg a látogató segítséget kér tőle, amikor tudja már, hogy mit keres. Ő abban segít, hogy megtalálja a keresett információt. A könyvtáros nem mondja meg a látogatónak, hogy mit tanuljon, bár tehet javaslatokat, ha már tudja, hogy mi érdekli az adott látogatót. Légy nyugodt, engedd, hogy gyermeked kezében legyen az irányítás! Ha megérted ezt az elvet, könnyű és élvezetes lesz az otthontanulás.

2. Mindenből lehet valamit tanulni

Sok otthontanuló gyerek kezdő szülője megijed attól a feltevéstől, mely szerint, be kell osztani minden napra bizonyos tanulási tevékenységet. Mivel ezek a szülők jártak iskolába, azt tanították nekik, hogy néhány dologból lehet tanulni, másokból pedig nem. Semmi sem áll távolabb az igazságtól. Az életben mindenből lehet valamit tanulni. Minden egyes tevékenység, melyet a gyermek végez, tanuláshoz vezet. Minél több örömöt jelent az adott tevékenység a gyermek számára, annál könnyebb lesz a tanulási folyamat. Még az olyan tantárgyak is, melyek nehézséget okoznak az iskolás gyermekek számára, mint például a nyelvtan, vagy a matematika, természetesek lesznek a gyermekek számára, amikor szükség lesz rájuk a való életben. A gyermek tudja a legjobban, hogy mit szeretne tanulni.

3. A szabadság elengedhetetlen a tanuláshoz

Felejts el mindent, amit az iskola a koncentráció fenntartásának fontosságáról tanított! A gyermekek összpontosításának fenntartása (akár gyógyszer segítségével), a tanár szükségleteit szolgálja, könnyebben tud rendet tartani az osztályteremben. Az erőszak gátolja a tanulást, mert a gyermek elnyomva, ellenőrizve, és korlátozva érzi magát. A gyermekek, természetüknél fogva, egyszerre több dologra is tudnak figyelni. Annyira sok dolog van, amit meg tudnak tanulni, amiről gondolkozni tudnak. Értékelnünk kellene a spontán cselekedeteiket és a kíváncsiságukat, és nem erőszakkal rábírni őket arra, hogy olyan dolgokra összpontosítsanak, melyekről mi gondoljuk, hogy meg kellene, hogy tanulják. Egy otthontanuló gyermek arra összpontosít, ami őt az adott pillanatban érdekli, és ez a tanulás legjobb módja.

4. A pihenés ugyanolyan fontos, mint a ténykedés

Kutatások kimutatták, hogy a tanulás sokkal hatékonyabb, ha szüneteket iktatunk be (azok a felnőttek, akiknek szünetek beiktatásával történt a tanulási folyamat, sokkal több dologra emlékeztek, mint azok, akik nem kaptak szünetet). Az emberi agynak szüksége van arra, hogy feldolgozza az információt. Ne hidd azt, hogy van olyan, amikor a gyerek „nem csinál semmit”, vagy „csak játszik”. Csak mert nem látjuk a tanulási folyamatot, nem jelenti azt, hogy nincs is jelen. A tanulási folyamatban ugyanolyan fontos a tevékenység, mint a pihenés. Annak a gyermeknek, aki szeretne felépülni az iskolai, vagy más stresszt okozó helyzetek után, több időt kell hagyni a felépülésre.

5. Bízz gyermeked „beépített” órarendjében

Az előre kidolgozott tervek, és az iskolai órarend gátolja a tanulást. Ha valaki arra figyelmeztet téged, hogy gyermekednek egy bizonyos dolgot már meg kellett volna tanulnia, emlékeztesd magadat arra, hogy gyermeked a számára legmegfelelőbb módon fogja megtanulni akkor, amikor készen áll rá. Erőszakkal ugyan rá tudjuk venni a gyermeket hogy, megtanuljon dolgokat, azonban el fogja az adott dolgot felejteni, vagy ami ennél is rosszabb, elveszíti az érdeklődését az adott tárgy iránt. Nem jobb az a gyermek számára, ha akkor tanul meg olvasni, amikor leginkább szeretné? Nem jobb, ha egy életen át tartó szeretet alakul ki a gyermekben az olvasás iránt, mint hogy fiatalabb életkorban erőszakkal tanítsuk olvasni, és úgy nő fel, hogy utálni fogja azt? Az iskolák a tanévre összpontosítanak, s közben elfelejtik, hogy a gyermek nem a következő pénteki dolgozatra, hanem az életre készül fel. Az életben mindenből lehet tanulni.

6. A tanuláshoz a legjobb alapot a szabadság, és a boldogság adja

Ne legyenek elvárásaid arra vonatkozóan, hogy milyen az otthon tanuló gyermek. Az otthon tanuló gyermek nem olyan, mint az iskolába járó gyermek. Nem fél a szaktekintélyektől, szabadabb és boldogabb, és érettebb módon képes kifejezni szükségleteit, és érzéseit. Bízz abban, hogy az otthon oktatott gyermek természetesen cselekszik, és úgy tanul az élet dolgairól, mint ahogyan a gyermekek tették az iskolák megjelenése előtt.

7. Bízz gyermeked tanulási stílusában

Ne felejtsd el, hogy minden gyermeknek megvan a tanuláshoz a saját megközelítési módja. Bármi is legyen az, a gyermek számára ez a legmegfelelőbb. Kisfiam például úgy tanulta az abc-t, hogy a betűket az egész testével alkotta meg. Nagyon boldog voltam, hogy ezt nem egy osztályteremben tette, ahol a tanítónő arra kérte volna, hogy üljön le. Bízz abban, hogy gyermeked tanulási stílusa a legmegfelelőbb a számára!

8. Ne felejtsd el, hogy az otthon tanulás nem csak gyermeked számára jelent tanulást

Az egész család egyidejűleg tanulhat a gyermekkel. Most viszont a tanulás sokkal érdekesebb, és hosszabban tartó lehet számodra, mint régebben.  Örömmel tölthet el bennünket szemlélni a gyermeket, amint könnyen, és élvezettel tanul, és segíthet a szülőnek az iskolai évei alatt tapasztalt nehézségek feldolgozásában. Előfordulhat, hogy a szülő azokat a témákat, melyeket annak idején nem szeretett, most teljesen másképp értékel.

9. Élvezzétek a szabadságot

Az otthon tanulás nem csak a gyermek, hanem az egész család számára nyújt szabadságot. Az otthon tanuló gyermekek és családjaik élvezhetik a csendes játszóteret iskolaidőben, elmehetnek szeptemberben nyaralni, a gyerekek különböző korú emberekkel ismerkedhetnek meg. A családok megszabadulhatnak az iskola önkényesen összeállított napirendjétől.

10. Érezzétek jól magatokat

Az otthon tanulás jó móka a család minden tagja számára. Álljanak a rendelkezésetekre olyan játékok, tevékenységek, és könyvek, melyekről tudod, hogy gyermeked szeretni fogja őket. Tedd ezeket elérhetővé gyermeked számára mindenféle elvárás, és nyomás nélkül! A filmek, a társasjátékok, a séták, a családdal és a barátokkal történő kirándulások, nem csak a tanulást segítik, hanem nagy szerepet játszanak a gyermekkel való kapcsolat, és bizalom alakulásában is, mely a legjobb alapja a tanulási környezetnek. Ha bízol az otthontanulásban, és gyermekedben, hamarosan rájössz, mennyire könnyű, és élvezetes lehet az otthon tanulás!

“Amíg nem kötelezed el magad, nincs más, csak tétovázás, a visszalépés lehetősége és az állandó kudarc. Minden új lépésre (és alkotásra) érvényes az elemi igazság, amely, ha nem ismered fel, számtalan ötlet és gyönyörű terv halálát okozza. Abban a pillanatban, ahogyan határozottan elkötelezed magad, a Gondviselés is lépni fog. Segítségül a legkülönbözőbb dolgok történnek meg veled, amelyek másként soha nem történtek volna meg. Események áradatának forrása lesz az elhatározás, a legkülönfélébb formában bukkannak fel olyan váratlan egybeesések és találkozások, olyan anyagi segítség, amelyre az ember (asszony) álmában sem tehetett volna szert. Ha bármiről úgy gondolod, vagy csak álmodod, meg tudod tenni, vágj bele. A merészség zseniális, hatalma van és csodákra képes. Kezdd el most!”  – Johann Wolfgang von Goethe

 

www.naturalchild.com oldal cikkéből fordította: Rácz Mariann

Forrás: